Hieronta on lääketieteellisesti hyväksytty hoitomuoto ja oikeaoppisesti suoritettuna hieronnalla on koiralle paljon positiivisia vaikutuksia. Koira voi hyvin silloin kun sillä ei ole fyysistä estettä toimia.

MITEN LIHASKIREYDET ILMENEVÄT

Hieronta on parhaimmillaan ennaltaehkäisevää hoitoa. Voi olla vaikea havainnoida pieniä muutoksia oman koiran liikkumisessa tai käytöksessä ja siksi kireydet voivat kasvaa huomaamatta arjen keskellä. Koira ilmaisee itseään monin eri tavoin ja omistajan olisi hyvä tarkkailla koiraansa mahdollisista muutoksista:
 

  • Koiran liike voi muuttua, peitsaamista, jäykkyyttä, takajalat vatsan alla
  • Selän asento esim. lannealue pyöristyy
  • Koira kulkee vinossa tai ei taivu yhtä hyvin ympyröillä/kaarteissa
  • Hyppäämisen haluttomuutta, ponnistuspaikan etsimistä
  • Rappusissa kulkeminen vaikeutuu
  • Itsensä nyppimistä, nuolemista
  • Mielialan muutokset
  • Harrastuksissa muutokset (rimojen tiputtelu, hitaus, kömpelyys, haluttomuus suorittaa)
  • Venyttelyn lisääntyminen/väheneminen
  • Karvan tai ihon "värinä" kosketettaessa

Koiraa voi käyttää hieronnassa, vaikka näkyvää vaivaa ei olisikaan ja se soveltuu lähes kaikille koirille.  
Mahdollisten ongelmien ilmetessä, niihin päästään nopeammin reagoimaan ja voidaan säästyä monelta ikävältä yllätykseltä. Mitä nopeammin päästään ongelmaan käsiksi, sen vähemmän hoitokertoja tarvitaan.
Hierontamenetelmillä voidaan vaikuttaa myös ääreishermoston toimintoihin paineen ja rytmin kautta, joten se soveltuu hyvin myös stressaantuneille koirille lievittämään kehoon syntyneitä jännitystiloja. 

Hierojalta saa myös ohjeita lajikohtaiseen lämmittelyyn ja palautumiseen, ruokintaan, fyysiseen harjoitteluun, venyttelyihin sekä hierontaan kotihoito-ohjeet joilla päästään yhdessä tuloksiin. Hierontaan sisältyy myös liikuntaelimistön tutkiminen ja venytykset. Tarpeen mukaan hieronnassa käytetään myös triggerpainantaa, nivelten artikulaatiota, kraniosakraalikäsittelyä sekä matalateholaser-hoitoa.

Aina ei koiraa voi hieroa (tietyt sairaudet, juoksuaika/tiineys, akuutit vammat) ja ammattitaitoinen hieroja osaa ajanvarauksen yhteydessä arvioida tilanteen. Mikäli epäilet koirallasi sairautta, ota yhteys aina ensin eläinlääkäriin.

Jokainen koira on yksilö ja käynnin yhteydessä kartoitetaan tilanne tapauskohtaisesti. Ota yhteyttä ja varataan aika rentouttavaan hierontaan.

HIERONNAN YLEISIMMÄT VAIKUTUKSET:

  • Verenkierto elpyy
  • Aineenvaihdunta vilkastuu
  • Lihas- ja kalvokireydet vähenevät
  • Kiinnikkeet pehmenevät
  • Nopeuttaa rasituksesta palautumista
  • Lievittää kiputiloja
  • Rentouttaa jännitykset lihaksista, sidekudoksista ja nivelistä
  • Helpottaa kuona-aineiden poistumista
  • Lihastasapaino paranee
  • Lievittää stressiä ja rentouttaa koiraa myös henkisesti
  • Tuo rentoa ja hyvää oloa

HIERONTAA KÄYTETÄÄN:

  • Lihaskireyksien helpottaminen koiran eri ikävaiheissa pennusta-senioriin
  • Urheilukoirilla ennaltaehkäisevänä ja palauttavana hoitona kilpailukaudella ja sen jälkeen tai kovassa rasituksessa
  • Vanhoihin vammoihin
  • Lihasrevähtymissä, jännevammoissa, nyrjähdyksissä (akuutin vaiheen jälkeen)
  • Leikkausten jälkeen tukihoitona eläinlääkärin/fysioterapeutin kanssa yhteistyössä
  • Elämänlaadun parantamiseen vanhoilla/sairailla koirilla
  • Kroonisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien yhteydessä (esim. nivelrikko)
  • Arpikudokset, lihasvammat, lihas- ja kalvokireydet

MIKSI KOIRA TARVITSEE HIERONTAA? 

TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET/LEIKKAUSPOTILAAT/TOIPILAAT

Hyvin monet tuki- ja liikuntaelin sairauksista kärsivät koirat ovat saaneet apua hieronnasta. Hieronnalla ei voida parantaa esim. luustollisia ongelmia, mutta oireisiin saadaan helpotusta ja saadaan ylläpidettyä nivelten liikkuvuutta sekä lihaskuntoa. Nivelrikkoisen koiran elämässä liikunnalla on suuri osuus, se on "voiteluainetta" nivelille yhdistettynä ihannepainoon. Leikkauspotilaiden kohdalla pääpaino on kuntouttamisessa eläinlääkärin tai fysioterapeutin kanssa yhteistyössä tai yhdistettynä muun kuntouttavan terapian tukena. Monesti kuntoutus jää paljon myös omistajan oman aktiivisuuden varaan ennalta opetettujen liikesarjojen ja kuntoutusohjeiden mukaisesti.

KILPAILEVA/HARRASTAVA KOIRA

Koirakin voidaan rinnastaa huippu-urheilijaan, jolloin lihashuolto kuuluu olennaisena osana koiran elämään. 
Hierontaa tulisi käyttää entistä enemmän ennaltaehkäisevänä hoitona. Urheileva koira tarvitsee lihashuoltoa ja hieronnalla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi lihaksen toimintakykyyn, palautumiseen ja loukkaantumisriskiin. Elastisempi lihas työskentelee ja palautuu paremmin kuin hoitamaton lihas. Koira ei osaa "valittaa" jos paikkoja kiristelee ja pitkälle edenneenä se saattaa näkyä muutoksina vasta kilpakentillä tai harjoituksissa. Mitä nopeammin ongelmaan puututaan, sitä nopeammin koira pääsee taas harjoittelemaan täysipainoisesti. Jännitystilat voivat syntyä monella tavalla. Koiralla voi olla raskas kausi harraste-, kilpa-, virka- tai metsästyskoirana. Lihakselle on ominaista sen suuri supistumiskyky ja fyysisestä rasituksesta riippuen jatkuva staattinen lihasjännitys estää verenkiertoa  aiheuttaen hapenpuutetta ja kuona-aineiden kasautumista lihakseen. Juoksu ja nopeuslajit kuormittavat lihaksistoa eri tavalla kuin pitkäkestoisempi staattinen lihastyö, jolloin palautumisessa on isojakin eroja. Lämmittely/jäähdyttely/palautumisrutiinien laiminlyönti tai puutteellisuus pahentaa tilannetta entisestään, sekä kasvattaa moninkertaisesti vammautumisen riskiä.

PENTU TAI KASVAVA KOIRA

Pentuaika on kasvun ja kehityksen aikaa ja pentu oppii tärkeää kehonhallintaa liikkumalla monipuolisesti erilaisissa maastoissa (turvallisuus ja määrä huomioiden). Pentu kannattaa opettaa käsittelyyn kotona, mutta myös koirahierojan tarkastus ja käsittelyyn totuttaminen voidaan aloittaa ajallisesti lyhyillä käsittelyillä luottamusta rakentaen. 

KOTIKOIRA

Koira voi olla osana hyvinkin aktiivista elämäntapaa omistajien kanssa tai liikunta ei ehkä ole niin säännöllistä,  viikonloppuisin ja lomilla saattaa tulla tehtyä pidempiä lenkkejä kuin arkipäivisin. Välillä leikitään rajustikin koirakaverien kanssa tai leikitään pallojen kanssa noutoleikkejä.  Kotikoiralle olisi hyvä tarjota hierontaa ihan yhtä lailla, vaikka varmistaakseen että asiat ovat kunnossa. Monesti urheilevaa koiraa tutkitaan ja tarkkaillaan enemmän lihaskireyksien varalta, joten kotikoiran kohdalla voi nämä asiat jäädä helposti huomaamatta. Hierojan antamilla kotihoito-ohjeilla omistaja ja koira voivat toteuttaa kevyttä hierontaa ja muita harjoitteita kotona.

VANHA KOIRA

Vanhan koiran elämänlaatuun kannattaa kiinnittää huomiota ja hieronnalla voidaan saada apua vanhuuden kolotuksiin ja mukavan olon tuottamiseen. Ikääntyvillä koirilla kehon hallinta voi vaatia enemmän työtä ja jo talviaikaan liukkaalla pinnalla tasapainottelu saa lihakset jumiin. Toisinaan hierontaa käytetään vanhan koiran elämänlaadun parantamiseen, jolloin vakavat sairaudet eivät ole este hieronnalle.

LASERHOITO 

Käytän tarvittaessa hieronnan yhteydessä matalateholaseria (LLL = Low Level Laser).Laserin teho perustuu sen valokemialliseen reaktioon jonka laservalo käynnistää soluissa ja sen vaikutus soluihin on korjaava tai normalisoiva. Hieronta yhdistettynä laserhoitoon on erittäin tehokas hoitomuoto. Laserhoito on täysin vaaratonta ja on yleensä miellyttävää ja rentouttavaa. Laserhoitoa käytetään hieronnan tukena eri kiputiloihin, lihaskireyksiin,  jännevammoihin, nivelongelmiin, rasitusvammoihin ja sillä on myös tulehduksenvastainen vaikutus.